Zeitschrift für Gastroenterologie

DOI 10.1055/s-00000094

Zeitschrift für Gastroenterologie

In dieser Ausgabe:

Aktualisierte S3-Leitlinie der Deutschen Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten (DGVS) und der Deutschen Gesellschaft für Allgemein- und Viszeralchirurgie (DGAV) zur Prävention, Diagnostik und Behandlung von Gallensteinen

Die Leitlinie zur Prävention, Diagnostik und Therapie von Gallensteinen aktualisiert die Leitlinie der Deutschen Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten und der Deutschen Gesellschaft für Allgemein- und Viszeralchirurgie aus dem Jahr 2007. Die Leitlinie wurde interdisziplinär von Gastroenterologen und Chirurgen erstellt. Sie basiert auf den Empfehlungen der Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften für eine systematische evide...

weiterlesen ...

Endoscopic retrograde appendicitis techniques for the treatment of patients with acute appendicitis

Objective  The purpose of this study was to demonstrate the feasibility of endoscopic retrograde appendicitis therapy (ERAT) in treating patients with acute appendicitis.

Materials and methods  Between January 2014 and December 2014, 22 patients with acute appendicitis underwent ERAT. Patient demographics, colonoscopy findings, endoscopic retrograde appendiceal radiography (ERAR) findings, and treatment outcomes of the ERAT and adverse events associated with ERAT were analyzed.

Results  In this study...

weiterlesen ...

Colorectal MALT lymphoma: a rare clinical entity

Background  Data on colorectal lymphoma in general and on MALT (mucosa-associated-lymphoid tissue) lymphoma, in particular are, very rare. There are no existing recommendations from current guidelines for how to manage these patients. We here report our experience from a clinical series.

Aim  The aim of this study is to present clinical features and the endoscopic appearance of colorectal MALT lymphoma and therapeutic approaches.

Methods  Seven patients (5 male and 2 female, aged 47 – 75 years) were ...

weiterlesen ...

Leitlinienreport

Freie Vorträge

Kurzvorträge

Forschung aktuell

Über den Tellerrand

Editorial

Originalarbeit

Leitlinie

Kommentiertes Referat

Leserbrief

Mitteilungen

Mitteilungen der DGVS

Der bng informiert

Mitteilungen der Gastro-Liga

Mitteilungen der ALGK

Kontakt

Ihr Kontakt zum ZfG-Team E-Mail senden

Herstellung E-Mail senden

Kundenservice Fon:+49 711 8931-321 Fax:+49 711 8931-422 E-Mail senden